Paragrafen

Grondbeleid

Algemeen
De gemeente Leidschendam-Voorburg is bezig met de herontwikkeling van het gebied Klein Plaspoelpolder (KPP) dat is gelegen tussen het centrum van Leidschendam, de Oude Trambaan (Oosteinde), de J.D. Zocherstraat en het kanaal De Vliet. De kantoren en bedrijfsgebouwen zijn niet meer in gebruik en worden vervangen door woningbouw en andere functies.
De nieuwe bestemmingen worden verdeeld over meerdere deellocaties;

  • Deellocatie 1A/B (Voorburgs Kwartier)
  • Deellocatie 2 (Total tankstation)
  • Deellocatie 3A/B (Damsigt en voormalige gemeentewerf)
  • Deellocatie 4 (Voormalig Mebin)
  • Deellocatie 5 (Openbare ruimte)
  • Triadome locatie

De deellocaties 2, 3B en 4 zijn in eigendom van de gemeente. Hier speelt grondverkoop. Naast grondverkoop is er sprake van kostenverhaal op de locaties waar facilitair grondbeleid van toepassing is; deellocaties 1A/B, 3A en Triadome.

Voortgang
De 38 eengezinswoningen op deellocatie 1A zijn inmiddels allemaal bewoond. Ook de openbare ruimte rondom de woningen is aangelegd. In juni 2021 is begonnen met de bouw van 14 eengezinswoningen op deellocatie 1B.

Voor deellocatie 3A, dat in eigendom is van Borghese BV, is een intentieovereenkomst, vooruitlopend op een nog te sluiten anterieure overeenkomst, afgesloten. Ook voor het bestaande kantoor / de Triadomelocatie (eigendom van Kingsbridge Investment B.V.) is een intentieovereenkomst afgesloten. Met de eigenaar wordt een overeenkomst gesloten waarin afspraken gemaakt worden over o.a. de taakverdeling en de kostenverhaalbijdrage. Voor de realisatie van het bouwplan moet het bestemmingsplan worden gewijzigd en een vergunningprocedure worden doorlopen.

Voor de locaties in eigendom van de gemeente zijn de ontwikkelingen nog in voorbereiding.
De kaders van de toekomstige openbare ruimte in Klein Plaspoelpolder zijn vastgelegd in de Ontwikkelvisie en de spelregelkaarten. De komende tijd wordt het plan voor de openbare ruimte verder uitgewerkt. Ook dit doen we met behulp van de bewoners. Vooruitlopend op de definitieve inrichting, worden delen van Klein Plaspoelpolder voorzien van een tijdelijke inrichting.

Grondexploitatie (1e herziening 2021)
De grondexploitatie (grondverkoop en kostenverhaal) geeft een voordeel aan op de einddatum van circa € 0,94 miljoen. Op de grondexploitatie is een risicoanalyse uitgevoerd ter bepaling van het risicoprofiel. Het risicoprofiel is berekend op circa € 1,8 miljoen.

Deze pagina is gebouwd op 11/22/2021 15:38:28 met de export van 11/19/2021 14:04:14