3. Economie

3.1 Economische ontwikkeling

De gemeente streeft ernaar een economisch vitale gemeente te zijn en te blijven. Hiertoe voert de gemeente binnen dit taakveld algemeen beleid ter versterking van de economische bedrijvigheid. De bouwsteen Economie & Bedrijvigheid die in november 2021 door de raad wordt vastgesteld en als input dient voor de omgevingsvisie, geeft het ruimtelijk economisch beleid van de gemeente voor de komende jaren weer.

Er zijn enkele ontwikkelingen die naar verwachting grote invloed hebben op de lokale economie. We verkeren momenteel in economisch en politiek onzekere tijden. De coronacrisis is nog niet afgelopen en de effecten op mens, maatschappij en economie zijn nog niet uitgekristalliseerd. Ook is het onzeker hoe een nieuw kabinet getroffen economische sectoren en gemeenten ondersteunt op de weg naar herstel.
 :

  • De bevolking groeit. De prognose is dat er in Nederland in 2040 19 miljoen inwoners zullen zijn. Dit is een gevolg van onder meer immigratie en een stijgende levensverwachting. In 2040 zal circa 25% van de bevolking 65+ zijn. Ook de beroepsbevolking zal de komende 10 jaar toenemen met 745.000 mensen. Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt ook steeds verder toe.
  • Klantbehoeften variëren met de levensfasen en de veranderende demografie (meer 65-plussers, meer alleenstaanden, meer diversiteit), dit biedt kansen voor nieuwe producten en dienstverlening.
  • Een verregaande flexibilisering van de arbeidsmarkt en groei van het aantal ZZP’ers (van de circa 6.000 bedrijven in LV zijn er bijna 4.000 zzp’er) vraagt een andere kijk op integrale stedelijke ontwerpkeuzes voor voorzieningen, mobiliteit en werklocaties.
  • Toenemende verstedelijking zorgt voor toenemende druk op schaarse ruimte. De grote vraag naar extra woningen vormt een bedreiging voor de vitaliteit van binnenstedelijke bedrijventerreinen en werklocaties en het behoud van het landelijke karakter van Stompwijk.
  • Sociale functies worden belangrijker, functies vermengen met elkaar en er is meer behoefte aan ontmoetingsvormen voor werklocaties (kantoren, voorzieningen)
  • Aangescherpte milieuwetgeving, marktontwikkelingen in de agrarische sector en gebrek aan opvolging zijn van invloed op de duurzame vitaliteit van een deel van de agrarische activiteit in Stompwijk.
  • De sterke groei van het aandeel internetaankopen binnen de totale detailhandelsmarkt zorgt voor een tweedeling in de markt voor winkelcentra. Grote steden met levendige centra met veel vertier en voorzieningen trekken steeds meer publiek ten koste van kleine en middelgrote centra aan de randen van grote steden. De toekomst van deze laatste groep komt daarmee verder onder druk te staan en dwingt tot scherpere keuzes op lokaalniveau.
  • De meer structurele gevolgen van de Covid19 pandemie laten zich nog niet in detail voorspellen maar landelijke analyses en prognoses lijken te duiden op een economische weerslag met gevolgen voor vele zzp’ers en mkb bedrijven waaronder horeca en detailhandel en daarmee mogelijk impact op vitaliteit van steden en dorpen.
  • Ander gevolg van Covid19 is dat er meer vanuit huis gewerkt wordt meer behoefte zal ontstaan naar (groene) buitenruimte en (recreatieve) voorzieningen in de nabijheid van de woning. Wanneer meer vanuit huis gewerkt wordt zal de mobiliteitsdruk juist afnemen (afgezien van autonome effecten als gevolg van extra woningbouw).
Deze pagina is gebouwd op 11/22/2021 15:38:28 met de export van 11/19/2021 14:04:14